Reina Schindler: De Wijkziekenverzorgende

Motto: 
Je werkt in de zorg omdat je hart daar ligt.
Interview: 

Reina Schindler werkt in de thuiszorg als wijkziekenverzorgende vooral aan de rand van Amsterdam. “In de dorpen, Nieuwendam, Ransdorp, Holysloot, tot het einde van de wereld. Dan rij ik met mijn autootje, door weer en wind, dat is soms best spannend. In de winter, glibberend op die smalle weggetjes met sloten links en rechts. Dan bellen we wel eens op, dat we een uurtje later komen, als er gepekeld is. Maar ik vind het heerlijk, die dorpen in te gaan. De mensen staan dichter bij de natuur, het is gemoedelijk, de buurvrouw loopt nog binnen. Je gaat achterom, soms via de stal, tussen de koeien. Dan bel ik van tevoren op: leg de hond even vast.”

Reina’s werk als wijkziekenverzorgende is vooral heel afwisselend. Ze komt bij haar cliënten voor insuline en injecties, wondverzorging, blaasspoelen. “Wij doen de algehele verzorging bij de complexere gevallen. Bijvoorbeeld bij een  ingewikkeld ziektebeeld, of bij problematische situaties. Ook terminale zorg hoort erbij. Dat afwisselende past goed bij me. Ik vind het heerlijk met mensen om te gaan. In mijn baan kan ik zelfstandig werken, maar er is wel een achterban, waar je dingen kunt bespreken. Door het team voel ik me gesterkt, en kan ik mijn grenzen bewaken.”

Reina werkte haar hele werkzame leven al in de zorg, maar was er tien jaar tussenuit vanwege de kinderen. “Ik ben teruggekomen omdat het werk waardevol voor me is. Je kunt mensen helpen, zodat ze gewoon thuis kunnen blijven. Je komt veelal bij oudere mensen, die een groot deel van hun leven achter zich hebben. En die hebben zoveel te vertellen. Dat is gewoon leuk, ik hoor graag hoe mensen hun leven inhoud gegeven hebben. Sommige mensen kunnen ook zo positief in het leven staan, daar leer ik zelf van.
Ik heb iedere dag wel een leuke ontmoeting. Daarom werk je in de zorg: omdat je hart daar ligt. Je wilt dat gewoon doen.”

Functiegebied van medewerker: