Henny Otto: De Teammanager

Motto: 
Ouderen hebben recht op goede zorg.
Interview: 
Henny Otto is teammanager in de Die, centrum voor verpleeghuiszorg van Cordaan, in Amsterdam Noord. Daar zwaait ze de scepter over een revalidatieafdeling, een afdeling voor chronisch-somatische cliënten en vier palliatieve bedden. Ze stuurt op haar verdieping zesendertig medewerkers aan die in de Verpleging & Verzorging werken.
“Mijn werk bestaat voor een groot deel uit administratie en coördineren. Ik dien ervoor te zorgen dat de bedden gevuld zijn, dat er goed personeel rondloopt, en ik ben eindverantwoordelijk dat er goede zorg wordt verleend.”
 
En goede zorg, die is er als de cliënt tevreden is, aldus Henny. “Daar moet je van uit gaan, want het kan heel wisselend zijn wat de cliënt zelf wil. Maar de basis moet goed zijn. Soms wordt er negatief naar de zorg gekeken, maar het is zo’n mooi vak. Ik vind ook dat je als maatschappij de plicht hebt goed te zorgen voor de oudere generatie. Dat is ook zo met palliatieve zorg; mensen hebben recht op goede zorg aan het eind van hun leven. Dat gaat op deze afdeling met heel veel liefde.”
 
Henny werkt al sinds haar zeventiende in de zorg, en is nog steeds volop gemotiveerd. “Ik begon als leerling verzorgende. Toen kwam de kans om zorgcoördinator te worden, daarna vroeg men of ik manager wilde worden. Ik heb altijd kansen gehad, Cordaan heeft me echt laten groeien.”
En dat is ook wat de functie van teammanager zo bijzonder maakt. “Dat vind ik het mooie: met mensen werken, jonge mensen opleiden, ze het leuke van het vak laten zien. Als teammanager ga je echt met mensen werken. Voor mij is er niks mooier dan dat ik mensen zich zie ontwikkelen. Dat ze binnen komen, nog amper weten van aanpakken. Dan zie je ze in de loop der tijd groeien, en als dat lukt denk ik: kijk eens, daar staat er weer een!”
Functie: