Francis Huisman: De Verzorgende

Motto: 
Humor, eerlijkheid en rechtvaardigheid.
Interview: 

Francis Huisman werkt full time als verzorgende in verpleeghuis de Die, op de afdeling somatiek. Daar draait ze alle diensten: dag, avond en nacht. “Ik verzorg de mensen, help met wassen een aankleden, medicijnen geven, injecties, wondverzorging, we doen eigenlijk alles wat met verzorging te maken heeft.”

Voor Francis, die al drieëntwintig jaar in de zorg werkt, was het altijd al duidelijk. “Als kind wilde ik dit al graag, mensen verzorgen, op de een of andere manier heeft het me altijd getrokken. Op mijn achttiende wilde ik niet verder met school, en ben bij een verzorgingshuis gaan werken. Langzamerhand heb ik mijn helpende- en verzorgende-diploma’s gehaald, en nu werk ik al zeven jaar als verzorgende bij Cordaan.”
Als echte Amsterdamse vindt Francis humor onontbeerlijk in haar werk. “Je kent je cliënten en weet wat je kunt zeggen. Een grapje en een dolletje, dan zwaait negatief gedrag meteen om. Humor, eerlijkheid en rechtvaardigheid, dat zijn voor mij pijlers in mijn werk. Ik doe het al lang, en heb altijd gezegd; zo lang ik met met plezier naar mijn werk ga, blijf ik het doen. Daarin is je team ook heel belangrijk in. Als de sfeer met collega’s goed is, dan werk ik lekker. Je hebt met z’n allen tenslotte één doel, en dat is dat je de cliënt de zorg kan geven die nodig is.”

Op die manier geeft werken in de zorg voldoening, vindt Francis. “Je krijgt veel liefde. Bijvoorbeeld in de avonddienst, als er overdag iets is gebeurd. Dan hoor je dat iemand down is bijvoorbeeld. Als het me dan lukt dat die cliënt zich kan uiten, zich weer veilig voelt, of weer moet lachen, dan heb ik wat positiefs gebracht. Dat is een klik met bepaalde mensen, dat kan heel persoonlijk zijn. Als ze dan zeggen: ‘Ik ben blij dat je er bent, of ik vind je lief’; dan weet ik waar ik het voor doe.”

Functie: 
Functiegebied van medewerker: