Elly Jonker: De Persoonlijk begeleider

Motto: 
Een glimlach maakt je dag
Interview: 

Elly Jonker werkt sinds elf jaar in verpleeghuis De Die. De laatste vier jaar is ze persoonlijk begeleider bij Cordaan. “Ik ben als verzorgende begonnen, maar ze vroegen of de functie van persoonlijk begeleider iets voor me zou zijn. Toen heb ik een cursus van een jaar gedaan, en nu werk ik in deze functie.”

Als persoonlijk begeleider regelt Elly alle zorg rondom de cliënt. “Ik ben het aanspreekpunt voor iedereen om de cliënt heen. Op die manier ben je heel betrokken bij je cliënt. Die weet waar hij aan toe is, als hij ergens mee zit. Maar ook de familie weet wie ze aan kunnen spreken. Dat vind ik mooi, alles coördineren. Maar het zorgen is het mooist, aan het bed staan. Ik werk op de somatische afdeling, mensen zijn echt ziek. Meestal kunnen ze niet meer terug naar huis. Daarom is het belangrijk goede zorg te verlenen. En als er dan wat terugkomt, al is het maar een glimlach, dat maakt je dag weer goed.”

Zoals bij de mevrouw die een hersenaandoening heeft, en opnieuw moest leren lopen. “Ze durfde niet achter een rollator, dat vond ze eng. Toch maakte ze haar eerste stapje, en toen twee of drie. Sinds vorige week kan ze de hele gang aflopen, en dat geeft haar, en mij, enorm veel voldoening.”
Elly is op haar plek op haar afdeling, en in haar team. “Ik heb een rugoperatie gehad. Toen ik na maanden weer aan het werk kwam ben ik geweldig opgevangen. Er wordt op me gelet, mijn collega’s ondersteunen me, dat ik geen dingen doe die ik niet moet doen, ‘Denk om je rug’, zeggen ze dan, en dan nemen ze het over. Dat kan ik heel erg waarderen, ik denk niet dat je dat overal meemaakt. Zo’n hecht team, en zo’n werkgever, dat vind ik heel fijn.”

Functie: 
Functiegebied van medewerker: